Ontdek de onbekende maar fantastische Westkust van Zuid-Afrika

Ontdek de onbekende maar fantastische Westkust van Zuid-Afrika

Vorig artikel Volgend artikel
People find quality of life on the Cape West Coast
- Dianne - eigenaresse The Sea Shack

Denk je aan Zuid-Afrika dan denk je waarschijnlijk direct aan Kaapstad, Johannesburg, de Tuinroute, op safari gaan om de Big Five te spotten, Boulders Beach en/ of de Panoramaroute. Uitstekende bestemmingen natuurlijk maar wil je echt eens iets anders, wil je off-the-beaten-track (weg van de gebaande paden) in Zuid-Afrika; maak dan eens een roadtrip langs de Westkust.

De pure, soms verlaten Westkust (Weskus in het Afrikaans) ten noorden van Kaapstad is de real thing. Met eindeloze witte stranden, vele kleine (visser)dorpjes, warme gastvrijheid en schitterende flora en fauna heeft het dunst bevolkte en nog door weinig toeristen bezochte deel van de West Kaap geheel haar eigen charme.

Op reis naar de Westkust

De beste tijd om de Weskust te bezoeken is het Zuid-Afrikaanse voorjaar (midden september tot november). Vlieg op Kaapstad, huur een auto (liefst een 4x4) en vertrek naar het noorden. Bezoek de pittoreske witte dorpjes met fantastische namen als Darling, Paternoster, Goedverwacht en Clanwilliam. Maak een game drive, eet braaivlees, proef verrukkelijke Zuid-Afrikaanse wijnen, overnacht in de middle of nowhere en geniet onderweg van de wilde bloemen, het Kaapse fijnbos, de vruchtbare valleien en ruige bergen.

kaart-westkust-zuid-afrika
De route die wij aan de Westkust hebben afgelegd
zuid-afrika-roadtrip-westkust
De pure Westkust van Zuid-Afrika is de 'real thing'
quagga-zuid-afrika
De quagga is weer terug in Zuid-Afrika

Game drive: Groote Post

Op zo’n 80 kilometer ten noorden van Kaapstad ligt het wijngoed Groote Post. Behalve wijnproeven in de historische 18e-eeuwse boerderij is het ook mogelijk een game drive te maken over het 2.000 hectare grote terrein. Deze game camp is de thuisbasis van inheemse diersoorten zoals de koedoe, gnoe, bontebok, springbok, eland, jakhals en quagga. De quagga is een uitgestorven soort van de zebra die leefde in Zuid-Afrika. In 1987 is er echter een programma opgezet om de quagga opnieuw te fokken en op het terrein van Groote Post zijn er veel quaggas te zien. Tijdens de jeeptocht maak je ook kans op het spotten van de nationale vogel van Zuid-Afrika: de Stanleys kraanvogel, ook wel bekend als de paradijskraanvogel.

Tastings: Darling Brew en Darling Sweet

Twintig minuten rijden van wijngoed Groote Post ligt het kleine dorpje Darling. Hier staat sinds 2015 de bierbrouwerij Darling Brew: een van de eerst gevestigde en bekroonde microbrouwerijen van Zuid-Afrika. Ze brouwen een breed scala aan ambachtelijke bieren die geliefd zijn vanwege de smaak, hoogwaardige ingrediënten en het langzame brouwproces. Elk bier in het assortiment heeft unieke kenmerken en een inspirerend verhaal dat is gewijd aan een bedreigde diersoort. BONE CRUSHER (voor de gevlekte hyena), GODFATHER (buffalo), ROGUE PONY (zebra) en PEARL ROSE (flamingo). Het ene bier is nog intrigerender dan het andere. Via verschillende beschermingsprogramma’s doneert Darling Brew voor deze dieren. Neem een rondleiding door de brouwerij en zie hoe het bier gebrouwen wordt. Proef in het bijbehorende restaurant de verschillende bieren en geniet van een voortreffelijke lunch.

Dikke tip: Slow meat op roosterkoek, een typisch Zuid-Afrikaans, op het vuur geroosterd, broodje.

Als je toch in Darling bent en je bent een toffeeliefhebber, neem dan een kijkje bij de toffeewinkel Darling Sweet en keur de handgemaakte toffees.

groote-post
Wijnproeven in de historische 18e-eeuwse boerderij doe je bij Groote Post
darling-brew-westkust
Darling Brew is een van de eerst gevestigde en bekroonde microbrouwerijen van Zuid-Afrika
darling-brew
Tijd om te proeven!

Ervaar de indrukwekkende San-cultuur en overnacht in !Khwa ttu

In het net geopende !Khwa ttu Heritage Centre vieren ze het verleden, het heden en de toekomst van de San-cultuur. De San (of Bosjesmannen) zijn de eerste bewoners van Zuid-Afrika. In !Khwa ttu leer je meer over hun indrukwekkende geschiedenis, de manier van leven en de vele bijzondere en ingewikkelde talen. De gezellige guest houses of tenten waarin je kunt overnachten zijn over het gehele gebied verspreid en ver weggestopt. Je kunt er genieten van een braai - de Zuid-Afrikaanse wijze van barbecueën - met lokaal geproduceerd wild. En het is mogelijk om een tractorrit, een mountainbike- of wandeltocht te maken over het enorme terrein.

Voor de natuurliefhebber: West Coast National Park

40 kilometer ten noorden van Darling, aan de kust van de Atlantische Oceaan, ligt het West Coast National Park. Dit kustgebied van ongeveer 36.000 hectare is het leefgebied voor grote hoeveelheden vogels. In de Zuid-Afrikaanse lente, tussen augustus en begin oktober, zijn hier velden vol met wilde bloemen te zien. De Big Five ga je hier niet tegenkomen. Hier leven onder andere vossen, wilde katten, struisvogels, schildpadden, steenbokken, elanden, gnoes en zebra’s. Het park is ideaal om met de auto doorheen te rijden. Een plek voor de echte natuurliefhebber!

!Khwa-ttu
In het net geopende !Khwa ttu Heritage Centre vieren ze het verleden, het heden en de toekomst van de San-cultuur
!Khwa-ttu-san-cultuur
De San (of Bosjesmannen) zijn de eerste bewoners van Zuid-Afrika
West-Coast-National-Park
West Coast NP is ideaal om met de auto doorheen te rijden

Stop in pittoresk vissersdorpje Paternoster

Maak een tussenstop in Paternoster: een pittoresk en populair vissersdorp met uitzicht over de Atlantische Oceaan. Waai lekker uit op het tien kilometer lange strand en bekijk de hagelwitte strandhuisjes. Culinair gezien is dit de place to be in Zuid-Afrika. Het kleine dorp telt naar verhouding veel restaurants en meerdere chef-koks zijn er neergestreken.

Tip: dineren bij het kleine restaurant Ouma se kombuis met uiteraard op de kaart het Zuid-Afrikaanse gerecht boboti.

Een goed ontbijt met nog betere koffie scoor je in Paternoster in de buitenwijk Pelgrimsrust bij Mondvol Coffee Shop .

Overnachten in natuurreservaat Cape Columbine

In het Cape Columbine Nature Reserve, op ongeveer 5 kilometer van het populaire vissersdorpje Paternoster, ligt ver van de bewoonde wereld en aan zee het kleine milieuvriendelijk toevluchtsoord Sea Shack. Er is ruimte voor maximaal 28 mensen en de focus ligt op duurzaam en vreedzaam leven met de natuur. De leuke houten huisjes in dit eco-kamp, met slechts een bed, staan in een rotsachtige baai op een paar meter van de oceaan. Heerlijk om in slaap te vallen en wakker te worden met het geluid van de zee op de achtergrond. Omdat alles eco is, ontvang je voor licht in je huisje een zonnecellamp. Vraag aan eigenares Dianne naar verse oesters met wijn. Als je op zoek bent naar rust, natuur en schoonheid, ga naar Sea Shack!

paternoster
Paternoster is een pittoresk dorpje met een prachtig uitzicht over de Oceaan
winkel-paternoster
Een hoop leuke winkeltjes en restaurants in Paternoster
sea-shack
Sea Shack is een milieuvriendelijk toevluchtsoord
sea-shack-westkust
In dit eco-kamp slaap je in kleine houten huisjes

Proef de lokale delicatesse Bokkom in Velddrif

Een bekende delicatesse uit de Weskust is de Bokkom. Oftewel; gedroogde haring. En Velddrif, met haar fotogenieke Bokkomlaan, is dé plaats om deze lokale en unieke lekkernij te proeven. In dit vissersdorp zijn drie generaties vissers nog steeds actief om de vis te vangen en uit te drogen om er vervolgens bokkom van te maken. Bij de verschillende restaurantjes aan de Bokkomlaan zoals bijvoorbeeld restaurant Die Vishuis staat het sowieso op het menu. Wil je roze en witte flamingo’s flamingo’s zien? Maak dan een boottocht vanuit Velddrif over de Bergrivier.

Slapen bij de lokale bevolking in gemeenschap Goedverwacht

Op 45 minuten rijden van Velddrif ligt in een vruchtbare vallei de plek Goedverwacht. Dit afgelegen en rustige dorpje is in handen van de Moravische kerk. De huizen zijn van de mensen zelf maar de grond is van de kerk. In deze gemeenschap kun je een dag uit het leven van de lokale bevolking ervaren. Verblijf in een homestay bij één van de inwoners, eet en praat met ze. Hier ervaar je echte Zuid-Afrikaanse gastvrijheid. Een aura van vrede, rust en tijdloosheid omringt Goedverwacht.

bokkom-veldrif
Bokkom - gedroogde haring - móet je proeven
Goedverwacht-zuid-afrika
Tijdens een 'home stay' ervaar je het echte Zuid-Afrika

Clanwilliam: hoofdstad van de rooibosregio

De plant Rooibos waar rooibosthee van gemaakt wordt, komt enkel voor in Zuid-Afrika. En dan met name in de omgeving van de Cederberg. Dit komt door het extreme klimaat – hele warme zomers, hele koude winters – dat nodig is voor de rooibos. Clanwilliam, 125 kilometer ten het noorden van Goedverwacht, is de hoofdstad van deze rooibosregio. Bij Rooibos Tea House kom je meer te weten over het maakproces van rooibos thee en kun je verschillende soorten thee proeven. Heerlijk lunchen kun je bij Floris Restaurant.

Geen dag zonder wijn tasting

De Weskust is één van de beste en beroemdste wijndistricten van Zuid-Afrika. De wind vanaf de Atlantische oceaan zorgt voor afkoeling en er valt voldoende regen; ideale omstandigheden om heerlijke wijnen te maken. Er zijn verschillende wijnhuizen waar je de lekkerste wijnen kunt proeven. Bij de Groote Post bijvoorbeeld na de Game drive. Of bij Hebron; en boerderij met gastenverblijf en restaurant op de top van de Piekenierskloofberg, ongeveer 70km ten Zuiden van Clanwilliam.

Ook Kloovenburg Wine & Olive Estate, een prachtig wijn- en olijvenlandgoed in het kleine stadje Riebeek Kasteel, op slechts een uur rijden van Kaapstad is een aanrader.

uitzicht-rondreis-westkust
Dit soort uitzichten vervelen geen seconde aan de Westkust
zuid-afrika-wetskust-wildlife
De Big Five zul je niet spotten aan Westkust, maar wildlife is er zeker wel

Schitterende flora en fauna. Excellente wijnen. Geen toerisme. Slapen in de middle of nowhere. De Weskust heeft het allemaal in zich. Wat houdt je nog tegen?

Hans Koenen

Hans werkt voor Kosmos Uitgevers en geeft onder andere biografieën én reisboeken uit. Als hij niet met zijn neus in de boeken zit, gaat hij graag op reis....

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies