Scandinavië

Scandinavië is een prachtige regio in het Noorden van Europa waar je prachtige reizen kunt maken en bijzondere vakanties kunt vieren. De landen Noorwegen, Denemarken, Zweden en Finland hebben vakantiegangers een hoop te bieden. Op Travelvalley lees je alles over vakanties en reizen naar Scandinavië. We geven je heel veel tips om te doen en te zien, beschrijven de mooiste plekken in deze regio en willen je inspireren met onze reisverhalen.  

Scandinavie landen

Officieel is Scandinavie de naam voor de regio in het noorden van Europa. Er zijn verschillende definities die aanduiden welke landen nu wel en niet bij Scandinavie horen. Cultureel gezien gaat het om de landen IJsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland, maar als je kijkt naar de politieke definitie dan zijn het alleen Denemarken, Noorwegen en Zweden. Het is dus een verwarrende term, maar wij houden de brede definitie aan en tellen ook de landen IJsland en Finland mee. 

Scandinavië rondreis

De Scandinavische landen verschillen nogal in grootte: Zweden is het grootste land van Scandinavië, gevolgd door Finland en Noorwegen. Denemarken is het kleinste land. Het zijn ook totaal verschillende landen, die je eigenlijk het beste kunt ontdekken door een rondreis te maken. Aan bezienswaardigheden in Noorwegen, Denemarken, Zweden en Finland geen gebrek! Er is hier zoveel om te ontdekken, dat je je tijdens een vakantie hier echt geen seconde zult vervelen.

Tips voor Scandinavië

Een Scandinavië vakantie kun je maar beter goed voorbereiden. Er is namelijk zoveel moois te zien en te doen, dat je maar beter goed voorbereid op vakantie kunt gaan. Je hebt een aantal opties voor deze vakantie.

  • Ga met de eigen auto. Vanaf Utrecht is het 760 km naar Kopenhagen (Denemarken) en 1.400 km naar Stockholm (Zweden). 
  • Vliegen en ter plaatse een auto (of camper) huren is natuurlijk ook een optie. In 2 uur vlieg je naar Oslo (Noorwegen) of 4,5 naar Umeå (Zweeds Lapland). 
  • Tijdsverschil is er niet met de Scandinavische landen.

Noorwegen

Ga je op zoek naar de mooiste bezienswaardigheden van Noorwegen, dan kun je je rondreis het beste beginnen in de hoofdstad Oslo, al vind je het mooiste van het land in het noorden. In de winter kun je hier het noorderlicht spotten en in de zomer geniet je er van de middernachtzon. De fjorden van Noorwegen is schitterend, net als de Lofoten. Eigenlijk heb je hier al zoveel moois, dat je hier weken zou kunnen rondreizen en nog lang niet alles gezien hebt.

Zweden

Dat geldt ook voor een vakantie naar Zweden, het grootste land van Scandinavië. Begin je rondreis in Zweden in Stockholm, een van de leukste steden van Europa - zowel in de zomer als in de winter. Ga hier hondensleeën en in de winter en hiken in de zomer. Vergeet dan vooral ook niet om Zweeds Lapland op je bucketlist te zetten.

Finland

Bij Finland denken veel mensen direct aan Lapland, het is het meest noordelijke deel van Scandinavië. Logisch, want als je ergens een bijzondere wintervakantie kunt ervaren dan is het wel in Lapland. Rovaniemi is geliefd, maar er is nog veel meer te ontdekken. Ook in de zomer is Finland namelijk een prachtige en veelzijdige bestemming voor een vakantie. 

Denemarken

En dan is er ook nog Denemarken, het kleinste land van deze vier, maar zeker niet minder aantrekkelijk. Hoofdstad Kopenhagen heeft het leukste te bieden, deze stad móet je een keer gezien hebben! Maar wist je dat Denemarken bijvoorbeeld ook hele mooie stranden heeft? 

Eigenlijk geldt voor iedere reis naar Scandinavië dat je je volledig moet overgeven aan de rust en de natuur om je heen, die is hier namelijk onovertroffen. Het is een van de mooiste regio’s van Europa. Niet goedkoop, maar een ervaring om nooit te vergeten. 

Winter in Scandinavie

Een van de mooiste seizoen om op vakantie te gaan naar Scandinavie is de winter. Omdat delen van de Scandinavische landen boven de poolcirkel liggen, ervaar je hier een échte wintervakantie. Het kan er ijs- en ijskoud worden. Zeker Lapland is fantastisch om een keer in de winter te ervaren, wie weet spot je er het noorderlicht wel. Maar ook winterse stedentrips naar Oslo of Stockholm zijn bijzonder om te maken. 

Tip: Iets minder koud, maar zeker zo mooi is een reis in de herfst.