Stedentrips02.07.2013

Festivalseizoen in Nederland is begonnen, benieuwd naar die in Hong Kong?


Drakenbootrace.jpg
Drakenbootrace.jpg

Als het om tradities gaat zijn de Chinezen er als de kippen bij. Voor veel bezoekers heeft Hong Kong een Westerse uitstraling, maar achter de vele wolkenkrabbers en knipperende lichtjes schuilt een Chinese levenswijze met veel lokale gebruiken en gewoonten. Door het hele jaar heen vinden er verschillende festivals plaats die zeker de moeite zijn om te bezoeken.

Mid Autumn Festival 8 september 2014

Dit festival is om de goden te bedanken voor een goede oogst. Het dateert terug tot de vroege Han dynastie en vindt plaats op de 15e dag van de achtste maand van de Chinese kalender wanneer het volle maan is. Het festival wordt gekenmerkt door de vele rode en gele papieren lantaarns die door de stad heen hangen. Breng vooral een bezoekje aan Victoria Peak en proef de ‘mooncakes’.

New Year’s Count Down 31 december 2013

Niet heel typisch Chinees dit, maar zonder meer een van de meest spectaculaire vuurwerkshows die er te zien valt. Het is verboden om zelf vuurwerk af te steken, maar dit is geen straf, want de regering zorgt ieder jaar voor een ongekend vuurwerkspektakel.

Chinees Nieuwjaar 31 januari 2014

Dit festival valt elke jaar op een andere datum in januarie of februari. De plek om naar toe te gaan is Tsim Tsa Tsui. Dit is de plek waar de meest kleurrijke parade plaats vindt. Tevens is dit ook de beste plek om vuurwerk te kijken.

Lente lantaarn festival 14 februari 2014

In huizen, in restaurant, in tempel en in parken over waar denkbaar is hangen papieren lantaarn. Het wordt ook wel het Yuanxiao festival genoemd, dit omdat op deze dag ook yuanxiao wordt gegeten. Dit zijn rijstballetjes met een zoete of hartige vulling. Grappig is dat op de lantaarns vaak een raadsel staat die voorbijgangers moeten raden.

Tin Hau festival 22 april 2014

Tijdens dit festival wordt Tin Hau, de God van vissers en beschermheiligen van zeelieden geëerd. Veel mensen gaan naar een van de 70 tempels die een link met Tin Hau hebben. Ook gaaf om te zien in de botentocht in Joss House Bay in Sai Kung. De feestelijk boten varen naar de tempel van Tin Hau.

Buddha’s Birthday festival 6 mei 2014

De geboortedag van Boeddha is een spirituele viering in Hong Kong. Volgens de legende gooiden negen draken bij de geboorte van Boeddha water over hem heen om zijn ziel te reinigen. Nu worden op deze dag bij verschillende tempels kleine Boeddha’s gewassen in water.

Meisje op stokken gedragen tijdens het Bun festival.jpg
Meisje op stokken gedragen tijdens het Bun festival.jpg
Avatar foto
Claire de Boer

Claire verruilt het Amsterdamse leven de komende maanden voor een tripje rond de wereld. Ze wil zo veel mogelijk van de wereld zien en doet dit het liefst met haar backpack. Ze wordt gelukkig van een HIT workout, lekker eten en een goed feestje!