Vliegen12.01.2021

Amelia Earhart vloog 86 jaar geleden als eerste de oceaan over


Vandaag in 1935 vloog Amelia Earhart als eerste solo over de Grote Oceaan. Een prestatie van jewelste. Earhart was een beroemde Amerikaanse vliegenierster.

Ze was erg trots op het feit dat ze als vrouw de oceaan overvloog. Ze zei destijds: ,,Begrijp alsjeblieft dat ik me heel goed bewust ben van de risico’s. Ik wil het doen omdat ik het wil doen. Vrouwen moeten dingen proberen, zoals mannen dingen hebben geprobeerd. Als ze falen, is hun mislukking alleen maar een uitdaging voor anderen.”

Als eerste de Grote Oceaan over

Op 11 januari 1935 werd ze de eerste persoon die solo de Stille Oceaan overvloog, van Honolulu (Hawaï) naar Oakland (Californië). Later in hetzelfde jaar vloog ze solo van Los Angeles naar Mexico-Stad en terug naar Newark.

Ze was sowieso de eerste vrouw die veel vliegrecords op haar naam wist te zetten. De jaren ’20 en ’30 staan onder andere bekend om de periode dat er op het gebied van transport veel werd geëxperimenteerd. Denk aan de Zeppelin en de scheepvaart (massale emigratie van Europa naar Amerika).

Bekendheid en vermissing Amelia Earhart

Ze werd echt bekend in 1932, toen ze de eerste vrouw en de tweede persoon was die solo de Atlantische Oceaan overstak. Ze vloog een Lockheed Vega van Harbor Grace in Newfoundland naar Londonderry in Noord-Ierland.

Ze verdween in 1937 tijdens een vlucht samen met navigator Fred Noonan. Het moest de langste vlucht ter wereld worden. De eindbestemming van de 47.000 kilometer lange vlucht werd echter nooit bereikt. Wat er zich precies heeft afgespeeld, is tot op heden onbekend.

Avatar foto
Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor of achter de camera.