`

Vliegen13.04.2018

Wordt de slaapcabine in het vliegtuig binnenkort betaalbaar?


Airbus is er mee bezig

Het lijkt een mooie droom: gewoon kunnen slapen in een vliegtuig. Niet iedereen kan het gewoon in de stoel en er zijn enorm veel gadgets en kussens die je proberen te helpen met slapen in het vliegtuig. De meeste mensen zouden maar al te graag gewoon willen gaan liggen, maar dat is of domweg niet mogelijk of volstrekt onbetaalbaar.

Airbus en Zodiac Airspace zijn met een partnership bezig die het wél betaalbaar moet maken om te gaan slapen en de oplossing zit in het vrachtruim. De beide groepen hebben samen namelijk een soort slaapmodule gemaakt die precies op de maat van de vrachtruimtevan een vliegtuig is gemaakt en zodoende ook verwijderbaar is. Zo’n module zou aan ongeveer 10 mensen plek moeten bieden, als we de foto’s en de video in de onderstaande tweet goed kunnen inschatten. Zo kan een luchtvaartmaatschappij relatief makkelijk op vluchten waar daar (laad)ruimte voor is extra bedden aanbieden.

zodiac-aribus_cabin-20180410-2
zodiac-aribus_cabin-20180410-2

Nog even wachten

Dat betekent dat het in de hopelijk nabije toekomst niet onmogelijk moet zijn om een bed te krijgen voor een nachtvlucht. Laten we eerlijk zijn: dat wordt nog steeds niet heel goedkoop, dat zie je al aan de verder luxueus ruimte ruimte die bij de semi-stapelbedden zit, maar zoals Airbus en Zodiac het zeggen: zo kun je als maatschappij iets anders bieden dan anderen. Totdat iedereen het gaat aanbieden, natuurlijk.

De modules zijn nog niet klaar om te gaan vliegen, maar de respons van verschillende vliegtuigmaatschappijen is volgens Airbus en Zodiac Aerospace overweldigend positief. Beide partijen hebben ook al ervaring met benedendekse faciliteiten voor de crew, dus die weten ook wel wat ze doen. In eerste instantie wordt er een aanpassing aangeboden voor de A330, die tegen 2020 klaar zou moeten zijn. Dat betekent dus wel even wachten totdat je al liggend naar verre oorden vervoerd gaat worden!

Avatar foto
Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.