Algemeen22.10.2022


Eén van de allerleukste dingen aan reizen is het proeven van nieuwe smaken. Door lokale gerechten te bestellen leer je een land pas echt goed kennen. En met lokale gerechten bedoel ik eigenlijk toetjes, want dat is uiteindelijk toch de belangrijkste gang van een diner.

Sommige van deze toetjes zijn zó goed dat je je er al op kunt verheugen voor je vertrekt. Mango sticky rice in Thailand, Baklava in Istanbul. Dit zijn de acht beste toetjes ter wereld!

1. S’mores – Amerika/Canada

Eén van mijn mooiste herinneringen aan een reis door Noord-Amerika (in de winter) is het kampvuur na een sneeuwschoenwandeling in Canada. Sowieso is zo’n vuurtje fijn om op te warmen, maar wat ik daar at maakte de ervaring onvergetelijk: S’mores. In feite een super simpel toetje, maar oh-zo lekker.

S’mores zijn harde koekjes met daartussen chocolade en marshmallow’s die je in het vuur warm laat worden. De chocolade en marshmallow’s smelten en worden dan pas écht lekker. Koud moet je dit niet eten, ze horen gloeiend heet te zijn. En dat kan je thuis wel proberen na te maken, maar doe dat nou niet. Proef het waar het hoort: tijdens een kampvuur in Noord-Amerika.

Reistips voor Canada

2. Mango sticky rice – Thailand

Je bent pas in Thailand geweest als je mango sticky rice hebt gegeten (en Pad Thai). Zelfs als je helemaal niet van mango houdt (me) dan nog is dit een combinatie waar je nog lang van zult dromen. De rijst wordt in Thailand gekookt met kokosroom en suiker, waardoor het ook echt plakkerig wordt. Met de mango wordt verder niet zoveel gedaan, die ligt er vaak in mooie plakjes naast.

De Thaise keuken – en zeker de curry’s – staan er natuurlijk om bekend dat die vrij pittig is. Waar de meeste mensen snakken naar chocolade na het eten, is een bordje mango sticky rice in Thailand na pittig eten echt het allerbeste wat je je op zo’n moment kunt wensen.

Reistips voor Thailand

3. Tiramisu – Italië

Ja natuurlijk is dit het allerbeste dessert in Italië: tiramisu. Een klassieker, die nergens anders ter wereld zó goed smaakt als tussen de wijnranken in Toscane, of in een slaperig dorp in Puglia. Beter bestel je ook niet te veel voor je aan het dessert toekomt, want het is ook een van de machtigste gerechten ooit.

De letterlijke betekenis van tiramisu is ’trek me omhoog’ en dat is ook wat dit dessert met je doet. Maar je moet ‘m echt alleen in Italië eten hoor, want nergens anders ter wereld eet je dit legendarische dessert zoals het moet zijn.

Reistips voor Italië

4. Pavlova – Australië

De naam klinkt natuurlijk helemaal niet Australisch en dat komt omdat dit toetje is vernoemd naar een Russische ballerina. Pavlova is een van de allerbeste desserts ter wereld, dat oorspronkelijk uit Australië komt. Al wordt het in Nieuw-Zeeland ook veel gegeten. Beide landen claimen de uitvinder van dit meesterlijke toetje te zijn en laten wij vooral blij zijn dát het is uitgevonden.

Het succes zit ‘m vooral in de eenvoud van het gerecht: opgeklopt eiwitschuim dat wordt gebakken, versierd met room en fruit. En daar zijn dan honderden varianten op te bedenken. Het knapperige schuim met vers fruit is het ideale toetje. En ja, deze kun je prima thuis namaken, want pavlova smaakt altijd, overal ter wereld, iedere dag. Zomer, winter, pasen, kerst.

Reistips voor Australië

5. Crème Brûlée – Frankrijk

Uit eten in Frankrijk is altijd lastig. Want je weet, dat als de dessertkaart op tafel komt, dat er weer keuzestress ontstaat. Tarte tatin, crème brûlée of toch een plankje met Franse kazen? Ga in zo’n geval altijd voor crème brûlée, simpelweg omdat het een van de allerbeste toetjes ter wereld is.

Lauwwarme crème anglaise met een knapperig suikerlaagje, het liefst aan tafel gebrand. Het is een van de beste dingen die de Franse keuken ons te bieden heeft. Oké, samen met een chocolade lava cakeje, dat op Franse menukaarten gâteau fondant au chocolat heet. En crêpe suzette. Ik zei toch al dat het in Frankrijk lastig kiezen is?

Reistips voor Frankrijk

6. Baklava – Balkan

Baklava kun je als toetje in een heleboel landen eten. In de Balkan, het Midden-Oosten, Turkije, Griekenland. Een eigen lokale identiteit heeft het niet echt, en ook zijn er veel verschillende soorten te koop. De basis van baklava is filodeeg, dat vaak met nootjes en honing wordt gebakken.

Eén ding heeft baklava in al die landen gemeen: het is heel zoet. Vandaar dat je ook altijd kleine stukjes krijgt. Met een kop thee is het een perfect toetje.

Reistips voor Turkije

7. Trifle – Engeland

Het beste (enige) dat de Engelse keuken heeft voortgebracht is de trifle. Een grote glazen kom (op een voet) met verschillende laagjes cake, mascarpone en fruit die als een soort lasagne worden opgestapeld. Vaak zit er ook sterke drank doorheen. Omdat een trifle altijd in een mooie kom wordt geserveerd zie je de laagjes goed zitten en ziet het er spectaculair uit.

De trifle wordt vaak gegeten met speciale gelegenheden, tijdens het kerstdiner bijvoorbeeld, maar als je geluk hebt dan is het ook op de menukaart van de betere Engelse restaurants te vinden. En het is natuurlijk een aanrader om thuis ook te maken.

Reistips voor Engeland

8. Pisang goreng – Indonesië

Dit gerecht ken je ongetwijfeld als klassieker als onderdeel van de rijsttafel. Pisang goreng komt dan ook oorspronkelijk uit Indonesië. En daar eet je ze ook het allerlekkerst (in een warung op Bali, hele goede herinneringen aan). Pisang goreng is een toetje met gebakken banaan met een knapperig korstje, rijkelijk bestrooid met poedersuiker.

De gebakken banaan eet je lauwwarm en is net als mango sticky rice het ideale toetje om te eten na een pittige maaltijd. Na een echte Indonesische rijsttafel dus.

Reistips voor Indonesië

© exclusive-design – Adobe Stock

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.