Overnachten in een tequilavat en tequila drinken direct bij de bron

Overnachten in een tequilavat en tequila drinken direct bij de bron

Vorig artikel Volgend artikel

Het was afgelopen zomer mogelijk om ergens in Nederland in een whiskyvat van whiskymerk The Famous Grouse te overnachten. Eigenlijk kan het nog toffer, alleen moet je daarvoor naar Mexico dus dit is meer een tip om in het achterhoofd te houden voor de komende jaren. Want in de stad Tequila (jaja!) overnacht je in tequilavaten bij een tequila-distilleerderij.

Eerder deze week waren we op bezoek in Arcen bij de Hertog Jan brouwerij voor de onthulling van de nieuwe Vatgerijpt-serie. Tegenover de brouwerij is het mogelijk om te overnachten in een soort van tipi. Dat valt helaas toch in het niet bij het idee van de hele setting van een boetiekhotel waar je in een tequilavat slaapt bij een tequila-distilleerderij.

Setting

Het hotel heet Matices, Hotel de Barricas, dat is letterlijk te vertalen als ‘hotel van vaten’. Je overnacht er in een van de 30 gigantische vaten, omringd door een veld van blauwe agave. De plant waar tequila van wordt gemaakt. Aan de binnenkant zijn de vaten van alle gemakken voor zien en de 'oudere' vaten zit zelfs een jacuzzi bij. De missie van het hotel: “We proberen het maken van tequila inzichtelijker te maken. Iedereen die hier verblijft bewandeld eigenlijk hetzelfde pad als onze tequila’s voordat ze de distilleerderij verlaten.”

La Cofradía

Het boetiekhotel ligt op het perceel La Cofradía waar dus tequila onder dezelfde naam 15.000 liter tequila per dag wordt gedistilleerd. Gasten die er overnachten kunnen natuurlijk een rondleiding krijgen door de distilleerderij en misschien nog wel belangrijker: er zijn tequila-proeverijen. Veel dichter bij de bron kom je bijna niet.

Ongeveer 4,5 meter onder de grond ligt in een grot het iconische restaurant La Taberna del Cofrade. Dit was de plek waar in het geheim tijdens het laatste deel van de Spaanse overheersing toen de drank verboden was producenten tequila distilleerden en verkochten. Hier komt de historie, het heden en de toekomst van La Cofradía samen. Want nu eet je er traditionele Mexicaanse gerechten en drink je er allerlei cocktails die gemaakt worden op basis van tequila.

(Alle afbeeldingen bij dit bericht © Matices, Hotel de Barricas)

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies