Stedentrips05.01.2014

Luik trekt zich op aan liggende vrouw


In België, of liever gezegd Luik, hebben ze het begrepen. Daar staat sinds kort een spoorwegstation, Luik-Guillemins, dat qua architectuur zijn weerga niet kent. Voor het ontwerp tekende niemand minder dan Santiago Calatrava. De wereldberoemde Spaanse architect liet zich inspireren door het lichaam van een vrouw die op haar rug ligt.

Is dit al een uniek visitekaartje, minstens zo bijzonder is het effect ervan op de rest van de stad. Overal zijn de sporen van vernieuwing zichtbaar en gaat de moderne architectuur een huwelijk aan met de oude.Het nieuwe cultuurcentrum, theater de la Place en de opera zijn nog maar drie objecten waar die samensmelting leidt tot de opvallende metamorfose van de stad.

Hoogstandje

Luik is voor veel Nederlanders toch nog steeds die stad waar ze, op weg naar het zuiden, zo snel mogelijk doorheen razen. Maar alleen het station is al reden om – liefst per trein natuurlijk – naar deze Waalse stad te gaan, desnoods de volgende trein expres te missen. Newsweek zette het architectonisch hoogstandje eerder al op een vierde plaats in een wereldwijde ranking en CNN plaatste het op een zevende plaats van wereldwijde treinstations die je beslist gezien moet hebben. Het opende in 2009, maar nog iedere dag lopen mensen er met open mond doorheen van verbazing.

Het project van 450 miljoen euro bracht heel wat discussie op gang en zeker in een rebelse stad als Luik. ,,Hier moet eerst alles keihard worden bevestigd voordat we geloven dat het kan of dat het wat oplevert”, weet Luikenaar Louis Maraite van de Belgische Spoorwegen. Hij vertelt het verhaal over de discussie, bouw en opening alsof er een buitenaardse ruimtestation in Luik landde. En gezien het formaat vanuit de hoogte is het inderdaad net een buitenaards gevaarte.

Knipoog

Dan nu toch nog even de feiten over het vervoersknooppunt waar dagelijks 30.000 mensen instappen en later op de dag vaak ook weer uitstappen. De ingang doet van grote afstand denken aan de knipoog van een walvis of een vrouw. In het station is 32.000 vierkante meter glas verwerkt en 10.000 ton staal voor het metalen geraamte. De architect tekende alleen als hij de komende twintig jaar betrokken zou worden bij iedere verandering die men de komende jaren aan het station wenst uit te voeren. Was getekend Santiago Calatrava.

luik_station-ingang
luik_station-ingang
luik_station_bovenaf
luik_station_bovenaf
Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.

Verder lezen over België

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in Gent

Gent is een van de mooiste steden van België. Het is zo'n stad waar je naar blijft terugkeren. De middeleeuwse gebouwen, vriendelijke Gentenaren en geweldige horeca zijn de beste ingrediënten voor een dag of weekend weg. Wij geven 10 handige tips met de leukste dingen om te zien en doen in Gent!

Stedentrips28.06.2024

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in Gent

De 10 leukste restaurants in Antwerpen

Antwerpen is dé stad voor foodies en lekkerbekken. Een stad waar je naartoe gaat om vooral lekker te eten en drinken. Antwerpen staat synoniem voor gezelligheid, en dat gaat veel verder dan een terrasjes pakken. Heb je...

Stedentrips18.06.2024

De 10 leukste restaurants in Antwerpen

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo. Je...

Stedentrips05.12.2023

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

De 27 vakantieparken van Center Parcs zijn fameus. Je vindt ze in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Al tientallen jaren is het een van de meest geliefde bestemmingen voor gezinnen. Voor een weekendje weg met de...

Ontspanning31.10.2023

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België