Is dit al een uniek visitekaartje, minstens zo bijzonder is het effect ervan op de rest van de stad. Overal zijn de sporen van vernieuwing zichtbaar en gaat de moderne architectuur een huwelijk aan met de oude.Het nieuwe cultuurcentrum, theater de la Place en de opera zijn nog maar drie objecten waar die samensmelting leidt tot de opvallende metamorfose van de stad.
Hoogstandje
Luik is voor veel Nederlanders toch nog steeds die stad waar ze, op weg naar het zuiden, zo snel mogelijk doorheen razen. Maar alleen het station is al reden om – liefst per trein natuurlijk - naar deze Waalse stad te gaan, desnoods de volgende trein expres te missen. Newsweek zette het architectonisch hoogstandje eerder al op een vierde plaats in een wereldwijde ranking en CNN plaatste het op een zevende plaats van wereldwijde treinstations die je beslist gezien moet hebben. Het opende in 2009, maar nog iedere dag lopen mensen er met open mond doorheen van verbazing.
Het project van 450 miljoen euro bracht heel wat discussie op gang en zeker in een rebelse stad als Luik. ,,Hier moet eerst alles keihard worden bevestigd voordat we geloven dat het kan of dat het wat oplevert'', weet Luikenaar Louis Maraite van de Belgische Spoorwegen. Hij vertelt het verhaal over de discussie, bouw en opening alsof er een buitenaardse ruimtestation in Luik landde. En gezien het formaat vanuit de hoogte is het inderdaad net een buitenaards gevaarte.
Knipoog
Dan nu toch nog even de feiten over het vervoersknooppunt waar dagelijks 30.000 mensen instappen en later op de dag vaak ook weer uitstappen. De ingang doet van grote afstand denken aan de knipoog van een walvis of een vrouw. In het station is 32.000 vierkante meter glas verwerkt en 10.000 ton staal voor het metalen geraamte. De architect tekende alleen als hij de komende twintig jaar betrokken zou worden bij iedere verandering die men de komende jaren aan het station wenst uit te voeren. Was getekend Santiago Calatrava.



Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen:...