Natuur20.08.2013

Uitgepoepte koffiebonen met een behoorlijk prijskaartje: Kopi Luwak


In de binnenlanden van Bali vind je er meer dan genoeg, plantages. Er worden verschillende soorten koffie, thee, specerijen en kruiden verbouwd. Zo ook Kopi Luwak, de duurste koffie ter wereld, voor 200 tot 600 Amerikaanse dollars per kilo!

Kopi Luwak is niet zo duur doordat het speciale koffiebessen zijn, nee deze bonen hebben een heel speciaal productieproces. En de koffie die eruit voort komt is heerlijk. De koffie wordt wel op een hele speciale manier gemaakt. De bessen worden namelijk eerste door klein katachtige beestjes (Luwak) gegeten en uitgepoept. Tijdens de vertering hiervan komen er speciale aroma’s en stoffen vrij die dekoffie voorzien van een volle en rijke smaak.

Misschien een vies idee dat je uitgepoepte bonen aan het drinken bent, maar voordat de bonen in jouw heerlijke kopje koffie belanden gaat er nog het een en ander aan vooraf. De bonen worden eerst heel goed gewassen, waarna ze worden gepeld uit hun schil. Hierna worden de bonen gebrand. Dit gebeurt in een grote pan die boven een vuurtje staat of hangt en waar constant in geroerd wordt. Na het brandproces worden de bonen gestampt en gezeefd en is de koffiepoeder klaar om gebruikt te worden.

De koffie smaakt heerlijk. Echter één kanttekening, de beestjes die zorgen voor deze bijzondere koffie leven in kleine hokjes. Toch altijd jammer aan zo’n proces.

spices_Indonesia
spices_Indonesia
Avatar foto
Claire de Boer

Claire verruilt het Amsterdamse leven de komende maanden voor een tripje rond de wereld. Ze wil zo veel mogelijk van de wereld zien en doet dit het liefst met haar backpack. Ze wordt gelukkig van een HIT workout, lekker eten en een goed feestje!