Stedentrips05.01.2013

Vijf sterren in hartje Amsterdam


Het Amsterdam Light Festival mag dan deze maand nog schijnen op Amsterdamse hotspots, Loneley Planet zet de stad heel 2013 in de spotlights. De reisgids plaatste Amsterdam op de tweede plaats als de plek waar je ooit moet zijn geweest. Wij probeerden alvast een van de beste hotels in het centrum van de grachtengordel: vijf sterrenhotel Amsterdam Marriott Hotel aan de Stadhouderskade, tegenover het Leidseplein.

Het Amsterdam Marriott Hotel was de eerste buitenlandse stap van het Amerikaanse bedrijf. Dat het bedrijf later zijn vleugels over de hele wereld uitsloeg, blijkt wel uit het feit dat in de Amsterdamse vestiging 200 mensen werken uit 45 verschillende landen. Hoe werelds kan een hotel zijn… Toch is de Marriott vooral een hotel waar veel Amerikanen komen die service misschien wel het belangrijkste vinden die ze buiten de deur kunnen krijgen.

In het topsegment is de Marriott de grote concurrent van het Hilton, dat op een vergelijkbaar serviceniveau zit. Groot voordeel van het hotel aan de Stadhouderskade is de ligging tegenover het Leidseplein in het hart van de stad. Dat betekent ook dat het ligt bij de bekendste museau van de stad, het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en natuurlijk het net verbouwde Stedelijk. Wat dat betreft heeft de Marriott de gasten wel wat te bieden, want zelfs voor mensen die de groene long van de stad willen bezoeken, is het Vondelpark dichtbij.

Opvallend nieuw element aan het hotel is het vernieuwde restaurant Midtown Grill, geïnspireerd op de traditie van de bekende Amerikaanse steakhouse. In het restaurant wordt het fijnste, gecertificeerde rundvlees geserveerd, afkomstig van de Creekstone Farm in Kansas. Het vlees wordt 35 dagen gerijpt en dat maakt het een maaltijd om niet snel te vergeten. Neem de t-bonesteak of porterhouse, filet mignon en rib eye; het zijn de bijzonderheden van het etablissement, waar ’s ochtends een overdadig ontbijt wordt geserveerd.

Het afzakkertje nemen we in Sorel’s loungebar, waar je een mooi uitzicht hebt op het hart van de stad. Het leuke is dat de bar net wat lager is gelegen, zodat je op kniehoogte net even een wat andere kijk hebt op wat zich op het centrale punt Stadhouderskade/Leidseplein afspeelt. Het uitgaansleven komt in wisselende tred langs de ramen voorbij: dames in bontjassen, zwervers met plastic tasjes en jongeren een beetje lallend zigzaggend langs de ramen. We nemen er nog één…

Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.