Stedentrips23.01.2014

Tweeluik: hoe Luik zich ontluikt


Als je dan toch Luik bezoekt, doe dat dan pas na een wandeling door die stad met Gilbert Schiepers. Hij mag dan Maastrichtenaar zijn maar hij is wel al 25 jaar woonachtig in de hoofdstad van Wallonië. Schiepers weet van de hoed en de rand; kan smakelijk vertellen over waarom die stad een beetje dwarse inwoners heeft. Na zijn verhaal gaat de stad met een staat- en steenkolen verleden pas leven.

Karel de Stoute

Het Verhaal van Luik gaat natuurlijk tot ver in de geschiedenis met een dieptepunt in 1468. De stad werd door soldaten van Karel de Stoute (its all in the name) leeggeroofd, waarbij meer dan 20.000 mensen werden vermoord. Mede deze gebeurtenis heeft het karakter van de Luikenaren gevormd: onafhankelijk, kritisch, maar Bourgondisch genoeg – ook al waren het de Bourgondiërs die Luik vernietigden – om met bier en op café van het leven te genieten.

Opéra Royal de Liège mail
Opéra Royal de Liège mail

Natuurlijk heeft Luik inmiddels wat architectonische kenmerken, zoals de Opéra Royal de Wallonie, met de modernistische vierkante doos op het klassieke gebouw. De leisteenachtige uitstraling moet een notenbalk voorstellen. Maar Luik is op z’n best als je je gewoon laat meevoeren door de historie en oog hebt voor de details. Dan kom je door straten als En Neuvice waar je de leukste winkeltjes en galerietjes tegenkomt; van een gitaarbouwer tot een galerie die kloddertjes verf tot huisdecoraties heeft verheven.

l’Hôtel Neuvice

Bijzonder is vooral l’Hôtel Neuvice, dat maar acht kamers telt. Het is een oud klein pand waarin oud en nieuw op fraaie wijze in elkaar overloopt. Het zijn de hotelkamers waarbij je bij het binnentreden direct denkt: jawel, hier schrijf ik dat boek dat alle andere boeken overbodig maakt. Een piepklein binnenplaatsje, met een even zo kleine middeleeuws aandoende galerij op weg naar de twee laatste kamers, maken het verblijf tot een warme herinnering.

Verderop, meer richting de heuvel in de stad, lopen we voor een lunch langs Crowne Plaza, het enige vijfsterrenhotel dat Luik kent. De lichte lunch is niet alleen smaakvol maar geeft ook een fraai beeld van de ‘kleine smaken’ die het restaurant serveert. Tegelijkertijd nemen we de stad van bovenaf in ons op. We willen verder wandelen. Verderop lopen we bij hoedenmaakster Delphine Quirin naar binnen. Zij vertaalt de vrouwelijke hoofddeksels, vooral uit de jaren ’50, naar een gepaste vorm voor de nieuwe tijd. Overal ter wereld zijn haar hoedjes te vinden.

Montagne de Bueren © FTPL
Montagne de Bueren © FTPL

We klimmen nog een stukje verder naar het Les Coteaux de la Citadelle waar vooral de jeugd zich, soms in verliefde poses, ophoudt. Door steegjes en kleine straatjes ervaren we Luik vooral als een stad waar het verleden stevig is verankerd. De trap met 374 treden laten we even voor wat het is, maar wat een fraai en monumentaal gezicht. Voor wie het wil ontdekken, is de website van de stad Luik al een mooi begin.

luik
luik
Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.

Verder lezen over België

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in Gent

Gent is een van de mooiste steden van België. Het is zo'n stad waar je naar blijft terugkeren. De middeleeuwse gebouwen, vriendelijke Gentenaren en geweldige horeca zijn de beste ingrediënten voor een dag of weekend weg. Wij geven 10 handige tips met de leukste dingen om te zien en doen in Gent!

Stedentrips28.06.2024

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in Gent

De 10 leukste restaurants in Antwerpen

Antwerpen is dé stad voor foodies en lekkerbekken. Een stad waar je naartoe gaat om vooral lekker te eten en drinken. Antwerpen staat synoniem voor gezelligheid, en dat gaat veel verder dan een terrasjes pakken. Heb je...

Stedentrips18.06.2024

De 10 leukste restaurants in Antwerpen

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo. Je...

Stedentrips05.12.2023

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

De 27 vakantieparken van Center Parcs zijn fameus. Je vindt ze in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Al tientallen jaren is het een van de meest geliefde bestemmingen voor gezinnen. Voor een weekendje weg met de...

Ontspanning31.10.2023

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België