Algemeen03.08.2013

Vakantiegangers vaak ziek door vieze toiletten: tips om infecties te voorkomen


handen-wassen.png
handen-wassen.png

Ook weleens op vakantie een buikgriep opgelopen? Dan weet je hoe vervelend dat kan zijn. Heel vaak geven we dan het eten de schuld: iets verkeerds eten leidt tot buikgriep. Toch? Er zijn echter ook nog andere oorzaken. Zoals de beperkte keukenhygiëne in het buitenland of de kwaliteit van het drinkwater. Maar de echte boosdoener blijkt vaak het toiletbezoek onderweg naar het vakantieadres. Die veroorzaakt een hoop ongemak.

De toiletten die je onderweg richting je vakantieadres tegenkomt zijn vaak niet de meest schonen. Probleem is dat deze veel gebruikt worden, en nauwelijks worden schoongemaakt. De kans op het verspreiding van bacteriën in deze ruimte is dan ook groot. Om meer aandacht te krijgen voor hoe om te gaan met toiletten onderweg, lanceert 123toilet de landelijke campagne: Slim op reis, gezonde vakantie. Handige tips, om de kans op infecties en besmetting aanzienlijk te verminderen. De belangrijkste tip: raak zo min mogelijk aan!

Tip 1
Raak bij een bezoek aan een openbaar toilet min mogelijk aan. Kranen, knoppen en deurklinken bevatten de meeste bacteriën, tot wel honderd keer meer dan de toiletbril. Als de kraan en omgeving onhygiënisch uitziet kunt u ook overwegen uw handen elders te wassen. 

Tip 2
Gebruik geen ‘open zeep’ in openbare toiletten. Vooral in het buitenland kom je nog wel eens een gewoon stuk zeep tegen dat in de warmte door misschien wel honderden mensen gebruikt is. Spoel in zo’n geval dan uw handen alleen goed af met water.

Tip 3
Als u uw handen heeft gewassen draai de kraan dan dicht met een papieren handdoek. Iedereen heeft immers ook de kraan aangeraakt met vieze handen. Open bij het verlaten van de toiletruimte de deur bij het liefst ook met een papieren handdoekje.

Tip 4
Neem een antibacteriële handgel mee op reis. Dit is ideaal om regelmatig uw handen mee te ontsmetten, onafhankelijk of er schone sanitaire voorzieningen beschikbaar zijn. U heeft geen water nodig en het wordt vaak verpakt in kleine handige flesjes. Gebruik het regelmatig, zeker als u veel in het openbaar heeft aangeraakt en in ieder geval na elk toiletbezoek. 

Tip 5
Neem geen etenswaren mee in een toiletruimte. Het zal u verbazen hoe vaak mensen een toilet bezoeken met een appel, broodje, koffiebekertje of drinkflesje in de hand. Bedenk dat u (waarschijnlijk) een bacterierijke omgeving gaat bezoeken.

Tip 6
Voorkom dat u een openbaar toegankelijk toilet bezoekt op blote voeten of met open schoenen (slippers). Het liefst ook niet bij toiletten op het strand. De reiniging van deze toiletten is over het algemeen zeer minimaal. Bacteriën nestelen zich tussen uw tenen en nagels en verspreiden zich tevens door bijvoorbeeld uw auto, caravan of uw vakantieverblijf.

Tip 7
Laat kinderen nooit ‘even’ alleen in een toiletruimte bijvoorbeeld als u zelf het kleine kamertje bezoekt. Kinderen raken in een korte tijd heel veel aan waardoor de verspreiding van bacteriën razendsnel gaat. Omdat kinderen ook nog minder weerstand hebben en vaker in hun ogen wrijven dan volwassenen zijn buikgriep en ooginfecties vaak het gevolg. Laat kinderen ook geen knuffels meenemen naar het toilet.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.