Algemeen24.01.2024

De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto


In Europa zijn inmiddels zo’n 600.000 laadpunten voor elektrische auto’s te vinden en dat aantal groeit iedere week. Maar het ene laadpunt is het andere niet en daar kom je al gauw achter als je naar het buitenland reist. In sommige landen is het nog een hele uitdaging om een laadpaal te vinden, in bepaalde delen van Europa zijn ze zelfs onvindbaar, en op andere plaatsen zijn ze super traag. Maar in welk land vind je de meeste (goede) laadpunten? Waar kun je als EV-rijder met een gerust hart een roadtrip maken? We hebben de beste landen in Europa voor een roadtrip met een elektrische auto voor je op een rij gezet.

▸ Tip: Wil je op reis maar heb je geen (eigen) auto? Huur er dan een via Sunny Cars, dan ben je altijd 100 procent verzekerd.

Soorten laadpunten in Europa

Er zijn veel verschillende plekken en manieren om een elektrische auto op te laden. Van laadpunten bij hotels en supermarkten tot openbare superchargers. De belangrijkste zijn de snelladers, de zogenaamde superchargers. Die laden je elektrische auto het snelst op en is de laadtijd dus het minst (en dat wil je). We hebben daarom gekeken naar de landen met de meeste openbare laadpunten en met veel superchargers.

Goed om te weten: je kunt vaak ook gebruik maken van het netwerk van Tesla, dat beschikbaar is voor non-Tesla’s. Daarvoor heb je hun app nodig en ga je naar de optie ‘Charge your non-Tesla’.

In veel landen in Europa staat de elektrische infrastructuur en het betaalbaar maken van elektrisch rijden hoog op de politieke agenda. Elektrisch rijden wordt hier in Nederland echter heel duur gemaakt, een soort ontmoedigingsbeleid, zo lijkt het. Opvallend genoeg is Nederland daarentegen momenteel wel een van de beste landen in Europa als het gaat om aantal laadstations per vierkante kilometer. Je komt altijd wel een openbaar laadpunt tegen en komt nooit zonder elektriciteit te staan. Maar zodra je de grens overgaat verandert dat. Daarom dit handige overzicht.

Waar moet je niet naartoe met je elektrische auto?

Voor iedere vakantie is het goed om je voor te bereiden: welke route ga je rijden en waar wil je stoppen? Met een EV is dat niet anders, maar het is goed om je wat extra te verdiepen in stopplekken waar je ook goed kunt laden.

Laten we eerst maar beginnen met de slechtste vakantielanden met een elektrische auto. Hoe verder je in Europa naar het oosten rijdt, hoe minder laadpunten je tegen gaat komen. In landen als Polen en Hongarije – of verder nog in Griekenland en Turkije – is de laadinfrastructuur op dit moment slecht. Ook zijn er nog landen die daar een beetje tussenin zitten: in Spanje en Portugal is het soms uitdagend (maar het kan wél met een beetje voorkennis) en Kroatië en Slovenië timmeren hard aan de weg.

1. Noorwegen

Noorwegen staat bekend als een van de meest EV-vriendelijke landen ter wereld. Het heeft een uitgebreide laadinfrastructuur, veel gratis laadpunten en – niet onbelangrijk – het is ook een land met adembenemende landschappen om van te genieten tijdens je roadtrip.

De reden dat Noorwegen een van de koplopers is, is omdat hier nog bijna alleen maar elektrische auto’s verkocht worden. Het land heeft dan ook een ambitieus, politiek doel gesteld en wil dat alle auto’s in 2025 emissievrij zijn. Dat wil zeggen elektrisch of rijdend op waterstof. En dat wordt op alle mogelijke manieren ook gestimuleerd: met subsidies en goedkopere parkeertarieven voor elektrisch rijders. Ze mogen zelfs gebruik maken van bus- en taxistroken bij files. Aan de andere kant worden vervuilende benzine- en dieselauto’s zwaar belast. Het mes snijdt hier dus aan twee kanten.

Er zijn in Noorwegen (op dit moment, januari 2024) 17.000 oplaadpunten, waaronder 3.300 snelladers te vinden. Hier komt je dus nooit zonder stroom te zitten. En dat maakt Noorwegen tot het perfecte land voor een elektrische roadtrip.

Noorwegen is natuurlijk een gigantisch groot land, met ook grote ongerepte delen – met name in het noorden. Maar zelfs daar waar meer rendieren wonen dan mensen, vind je laadstations. Nadeel is wel dat het vanuit Nederland een hele reis om er met je eigen elektrische auto te komen. Maar je kunt er natuurlijk ook eentje huren.

Noorwegen is de nummer 1 voor EV-rijders
Noorwegen is de nummer 1 voor EV-rijders

2. Luxemburg

Het aantal laadstations in Luxemburg is enorm aan het groeien. Luxemburg is dichtbij en verrassend mooi. Hier kun je dus perfect met je EV op reis. Als je kijkt naar het aantal laadpalen per honderd vierkante meter, dan is Luxemburg de nummer twee van Europa (Nederland is de nummer één). Een hele goede verhouding dus. Campings, hotels en andere openbare plekken zijn vaak ook al voorzien van snelle palen.

Lange tijd waren de lage brandstofprijzen in Luxemburg dé reden om je auto hier aan de pomp te hangen en dat geldt ook voor elektrisch laden. Het is er een heel stuk goedkoper dan bijvorrbeeld in Nederland. Snelladen is er gemiddeld de helft goedkoper.

Maar bovenal is Luxemburg een fantastische bestemming. Ik maakte er een paar jaar geleden een van de leukste roadtrips die ik ooit gemaakt heb.

Waanzinnige wegen in Luxemburg
Waanzinnige wegen in Luxemburg

3. Duitsland

De Duitse autobahnen zijn een genot voor iedere autoliefhebber. Het is een groot land, met prachtige steden en alle soorten natuur die je je maar kunt wensen. Het is ook niet gek dat dit al jaren een van de top vakantielanden voor Nederlanders is.

Zodra je de Duitse grens oversteekt is het laden geen enkel probleem. Duitsland staat in de top vijf beste landen voor elektrisch rijders. De meeste snelladers vind je langs de snelwegen, al is dat in het oosten van Duitsland wat minder het geval.

Er zijn ook veel verschillende aanbieders van laadstations, dus in Duitsland is het wel goed om verschillende laadpassen bij je te hebben (E.ON, EnBW, Allego, Ionity) en om ook de bijbehorende apps op je telefoon te hebben.

▸ Tip: Wil je mooie roadtrips maken in Duitsland? Bekijk dan hier onze tips voor routes door het Zwarte Woud en door de Eifel.

Duitsland is een van de koplopers als het gaat om elektrisch rijden
Duitsland is een van de koplopers als het gaat om elektrisch rijden

4. Frankrijk

Frankrijk is met een mega inhaalrace bezig: iedere dag wordt hier gewerkt aan de optimalisatie van de laadinfrastructuur. En dat is maar goed ook, want we gaan iedere zomer weer massaal naar geliefde Franse streken zoals de Dordogne, de Côte d’Azur en de leukste badplaatsen aan de Atalantische Oceaan.

Fransen krijgen flinke subsidie voor elektrische auto’s en die is zelfs nog wat hoger als het een Frans automerk is. Duurzaam chauvinisme noemen we dat. Dus dan moet je als overheid er ook voor zorgen dat je veel goede laadpunten hebt, en dat is anno 2024 zeker het geval.

Op de populaire autoroutes richting Zuid-Frankrijk zul je niet in de problemen komen. Er zijn volop aanbieders (IONITY, Allego en Fastned) die hier super snelle laadstations hebben gebouwd.

Deze handige tips voor EV-rijders in Frankrijk komen wellicht ook nog van pas.

Volop superchargers in Frankrijk
Volop superchargers in Frankrijk

5. Engeland

We vergeten het vaak, maar Engeland is een fantastische vakantiebestemming waar je zeker ook met je eigen auto naartoe kunt rijden. In Calais (Frankrijk) neem je de boot naar Dover en kun je aan een van de mooiste roadtrips van Europa beginnen: langs de Engelse zuidkust.

Ook in Engeland barst het inmiddels van de laadpalen, waarvan de meesten in en rond Londen staan. De Engelsen doen altijd alles een beetje anders en dat geldt ook voor het opladen van elektrische auto’s. Fast chargers zijn hier namelijk niet per se de snelste optie, daarvoor moet je de ‘rapid chargers’ hebben. De uitdaging is hier wel dat er heel veel laadpalen zijn, maar ze zijn niet altijd makkelijk te vinden. Daarom is het in Engeland handig om verschillende apps op je telefoon te hebben (Shell recharge, Zap Map) en om een creditcard op zak te hebben, want soms moet je daarmee rechtstreeks betalen.

Engeland is een schitterend vakantieland voor iedereen die wil roadtrippen
Engeland is een schitterend vakantieland voor iedereen die wil roadtrippen

6. Zweden

Grote delen van Zweden zijn ongerept. Voor roadtrippers is dit een regelrecht paradijs. Maar hoe zit dat met EV-rijders? In Zweden is het – net als in de rest van Scandinavië – geen enkel probleem om elektrisch te rijden. Duurzaamheid zit bij de Scandinaviërs in het bloed en al jaren geleden hebben ze dit milieuvriendelijke vervoer volledig omarmd. In 2025 is het hier zelfs mogelijk om over de snelweg te rijden terwijl je auto oplaadt. Het gaat om snelweg E20 tussen de knooppunten Hallsberg en Örebro. Op dit moment worden verschillende technologieën getest om dit mogelijk te maken. Stockholm wil zelfs op korte termijn auto’s op fossiele brandstof gaan weren. Laadpunten vinden doe je het beste via apps als Chargemap en Plugshare.

Wil je mooie roadtrips door Zweden maken? Bekijk dan onze tips voor routes door Dalarna en West-Zweden.

Schitterende wegen en volop laadpunten in Zweden
Schitterende wegen en volop laadpunten in Zweden
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Elektrisch rijden

Roadtrip naar Barcelona met een elektrische auto: leuk én ontspannend

Inmiddels hebben we met een elektrische auto redelijk wat populaire routes gereden. Dé uitschieter is de reis met een EV naar het meest zuidwestelijke puntje van Europa in Portugal, een elektrische roadtrip van ruim 2.5...

Algemeen16.03.2023

Roadtrip naar Barcelona met een elektrische auto: leuk én ontspannend

Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Steeds meer mensen rijden elektrisch, een goede, duurzame ontwikkeling. Maar hoe eenvoudig en comfortabel is het om met een elektrische auto op vakantie te gaan of een weekend tripje? Met een elektrische auto naar Parijs...

Algemeen08.03.2023

Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Met een elektrische auto op wintersport: 20 handige tips

Als je naar de wintersport in Oostenrijk gaat, krijg je te maken met andere weersomstandigheden dan je in Nederland gewend bent. Dat betekent onder andere dat je winterbanden onder de auto moet hebben liggen, en sneeuwke...

Winter29.12.2022

Met een elektrische auto op wintersport: 20 handige tips

De beste route naar de wintersport in Oostenrijk voor elektrische rijders

Het is bijna een taboe, met je elektrische auto naar de wintersport. Voor velen lijkt het onmogelijk. Er is altijd de discussie over de range en het opladen van elektrische auto's. De combinatie van die twee lijken het i...

Winter20.12.2022

De beste route naar de wintersport in Oostenrijk voor elektrische rijders

+ de 8 beste laadstations
Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Wie dacht dat het al een uitdaging is om met een elektrische auto op vakantie naar Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk te gaan, moet zeker verder lezen. Wij gingen een paar kilometer - ahum - verder en reden met een Ioniq...

Algemeen20.10.2022

Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Met de Hyundai Ioniq 5
Een e-roadtrip naar het zuidelijkste puntje van Portugal: 11 mooie stops

Het maken van een roadtrip is altijd een feestje. Onderweg is het genieten, want dit type reis draait om beleving. Inmiddels rijden wij onze roadtrips ook met volledig elektrische auto’s. Dat is soms juist extra geniet...

Algemeen13.10.2022

Een e-roadtrip naar het zuidelijkste puntje van Portugal: 11 mooie stops

Elektrisch rijden naar Zuid-Frankrijk: overzicht van alle laadpalen

Gaan we deze zomer met onze elektrische auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk? Het is een vraag die veel automobilisten met een elektrische auto (EV) zich ook deze zomer weer zullen stellen. Met als belangrijkste twijfel:...

Algemeen13.07.2022

Elektrisch rijden naar Zuid-Frankrijk: overzicht van alle laadpalen

10 tips voor met een elektrische auto naar Zuid-Frankrijk

Met je elektrische auto op vakantie naar het buitenland. Voor de een is het een kwestie van gewoon doen maar voor velen is het toch nog steeds een uitdaging, om bijvoorbeeld naar Zuid-Frankrijk te rijden. Het opladen van...

Algemeen01.07.2022

10 tips voor met een elektrische auto naar Zuid-Frankrijk

Verder lezen over Roadtrip

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Zuid-Engeland gaat je compleet verrassen. Zonovergoten stranden, ruige kliffen en lieflijke dorpjes: het is er allemaal aan de Engelse zuidkust. Maar bijna niemand weet dat. En misschien moeten we dat juist zo houden? De...

Zomer18.03.2024

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

Voor de kust in de helderblauwe Adriatische zee liggen tientallen bewoonde, prachtige eilanden. En dus hop je hier tijdens het roadtrippen ook van eiland naar eiland om de mooiste plekken van Kroatië te ontdekken. Magische zonsondergangen en dromerige dorpen maken de reis compleet. Volg de kustlijn voor een waanzinnig roadtrip door Kroatië! Wij hebben de ultieme route voor je uitgestippeld en laten je zien wat de beste plekken zijn om te stoppen.

Algemeen20.02.2024

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Zuid-Afrika heeft alles te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent. Het is hét perfect land voor onze favoriete manier van reizen: roadtrippen. Stap in de auto en ga op zoek naar de perfecte mix van stranden, bergen, safari's, wijngaarden en heerlijk eten.

Algemeen13.02.2024

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland

Maak de allermooiste alternatieve roadtrip door IJsland! Je start in Reykjavik en rijdt vanaf daar naar het noorden. Verwacht een robuust landschap, uitgestrekte natuur en wegen waarop je bijna niemand anders tegenkomt. Een geweldig avontuur!

Natuur08.01.2024

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland